HTML

Idiocracy

Ilyen ország nincs.

Friss topikok

Archívum

Hallotta már?

2009.06.01. 11:00 Piréz Vitéz

Szombat délután csöng a telefon, kimért női hang magnószalagról, hogyaszondja:
 

Jó napot kívánok, a Magyar Hírlap megbízásából végzünk közvéleménykutatást. Kérdésünk, hogy hallott-e már arról, hogy a kormány azt tervezi, hogy az ingatlanadót mégis kivetik a 30 millió forintnál kisebb értékű ingatlanokra is? Ha igen, nyomja meg az egyes gombot, ha nem, a kettest.

Sajnos itt reflex-szerűen letettem, pedig érdekes lett volna végigjátszani.

Hmmm... déja vu. Kicsit több mint egy évvel ezelőtt egy kamu közvéleménykutató cég nevében riogatták a jónépet népszavazás előtt, hasonlóképpen egy kérdésbe beágyazott, addig ismeretlen és meglehetősen népszerűtlen intézkedéssel. A Magyar Hírlap legalább létező újság és akár akarhatna is felmérést készíteni. De ejnye no, hát hogy van az, hogy mindig népszavazás, vagy választás előtt telefonálnak az ilyen furcsa felméréseket végző géphangok? És miért van az, hogy korábban géphang még csak azért hívott, mert választási propagandát nyomott, esetleg 1%-ért térített? Nyilván mert ott a tömeges elérés a lényeg, és olcsóbb gépesíteni. Egy gyors felmérés 50-100 fős mintájáért már nem éri meg.

De a mocskok mégis elérték céljukat és nem hagyott a dolog nyugodni. Lássuk hát, mit tud a kérdésről a Google: Ahol a hír, vagy inkább találgatás megjelent, ott kivétel nélkül mindenhol a Magyar Hírlapra hivatkoznak forrásként. Akkor nézzük jobb híján, hogy ők mit írnak, pontosabban, hogy honnan szedik a dolgot: 

"A Pénzügyminisztériumnak komoly tervei vannak az ingatlanadó értékhatárának leszállításáról vagy megszüntetéséről – értesült lapunk kormányzati forrásokból.
"... – állítják kormányzati forrásaink. "
"...Kormányzati és szocialista forrásaink szerint..."
aláírás: "MH-információ"

Csupa konkrétum. De a cikkben előfordul egy név is:  

"Széles Gábor nagyvállalkozó véleménye minderről: Mi, szakmabeliek már egy hete hallottuk, hogy a kormány kénytelen lesz mégis minden ingatlan után beszedni az ingatlanadót."


És hogy ki a franc az a széles Gábor? A Magyar Hírlap tulajdonosa, aki büszkén vállalja, hogy újságja dicső ideológiától vezetve és holmi észérvektől nem zavartatva jobbra nyal, balra rúg, mert az úgy következetes. Az már csak részletkérdés, hogy egy médiamágnás egy ingatlanos kérdésre miért úgy válaszol, hogy "mi, szakmabeliek". És ha a "szakmabeliek" már oly rég óta tudnak erről, akkor hogy a fenébe nem kürtölték világgá és csináltak botrányt belőle.

Adott tehát egy újság, amelyik valahonnan szült egy sehonnan nem ellenőrizhető, a baloldal népszerűségét erősen rontó állítást, majd nekiállt ezt közvéleménykutatásnak álcázva teríteni. Ez már eddig is szép, na de hol kerül még elő a hír? Na hol máshol, mint a fidesz.hu-n, május 27-i dátummal, hivatkozásként persze Magyar Hírlap egyedül. Rá két nappal már forrás se kell Szíjjártó Péternek, hiszen megszokták, hogy amit egyszer már akárhogy is, de sikerült bedobni a köztudatba, arra utána nyugodtan lehet bármikor hivatkozni és továbbteríteni.

Ezt szeretem a magyarországi kampányokban: a logikus és jól felépített érvrendszerek ütköztetése közben a választók alapos és széleskörű tájékoztatást kapnak, szigorúan kerülve a mocskos eszközök használatának még a látszatát is. Mindezt pedig a média pártsemlegesen közvetíti.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás magyar hírlap